Bir sonraki adımı
birlikte atalım


Body Lift

Zayıflama ameliyatları ( tüp mide, sleeve gastrektomi, gastric baypass ) ve çeşitli yöntemlerle aşırı kilo kaybı sonrasında vücutta çeşitli alanlarda sarkmalar gelişebilir. Kilo kaybı sonrası en az bir kaç ay kilonun sabit olduğu bir dönem sonrası estetik operasyonlar planlanabilir. Zayıflama ameliyatları sonrasında en az 1 yıllık sürenin dolması beklenir.

Zayıflama Sonrası Estetik

Post Bariatrik Cerrahi tamda bu aşamada kilosundan kurtulmuş ama yeni vücut şekliyle başka bir sorunla karşılaşan hastaların estetik beklentilerini karşılar. Estetik Cerrahinin amacı normale yakın yada çok daha iyi bir görünüm elde edilmesidir. Vücut şekillendirme cerrahisi yüz, meme, sırt, karın, popo, kol ve bacaklarda gelişen deformiteleri içerir. Tüm bu alanlardan fazlalık dokuların çıkarılması ve sıkılaştırılması bu kapsamdadır.

Kilo sorunu yaşayanlar kilo vermeye başladıktan sonra deri ve dokularındaki elastikiyet kaybı başlar. Buna bağlı olarak, üst kolda sarkmalar ve gevşemeler, memeler dümdüz bir görünüm ve uçlarında sarkmalar oluşur. Karın bölgesinde katlanmalar oluşur, bu katlanmalar yan bacak ve popo üstü bölgesine kadar uzanabilmekte ve popoda da belirgin sarkma gözükmektedir. Aynı zamanda sırtta ve iç bacakta belirgin bir sarkma gözükmektedir. Zayıflama sonrası estetik operasyonunda tüm bu bozukluklara yönelik müdahale planlanır. Aşırı sarkan yağ ve deri dokusu uzaklaştırılır. Vücut normal bir görünüme kavuşturulur.

Kimlere Öneririz?

  • Bariatrik cerrahiden 12-18 ay arasında bir süreyi tamamlamış
  • Son 6 ayda kilosu sabit olan ve vücut kitle indeksi 30 kg/ m2 altında olan hastalar (ideal grup)
  • Sigara kullanmayan (cerrahi öncesinde en az 2 ay sigara kullanımı olmamalıdır)
  • Yara iyileşme problemine neden olacak ek hastalığı bulunmayan
  • Uygulanacak estetik ameliyatlar ile elde edilecek sonuçlar hakkında mantıklı beklentileri olan hastalar
  • Beslenme şekline dikkat eden ve spor yapan hastalar

Vücut üzerinde yapılacak kesiler cerrahınız tarafından yarar-zarar ilişkisi önemsenerek belirlenir. Ancak her cerrahi girişimde olduğu gibi bu girişimlerde de bir takım riskler mevuttur. Ameliyat öncesinde Post Bariatrik Cerrahi ile ilgili hastalara okutularak imzalatılan formdaki risk faktörleri (görülme ihtimali çok nadir dahi olsa hastaya belirtilir)

sorunuz mu var?

Aklınıza takılan sorular için
hızlı yanıtlar

Bariatrik Cerrahi uygulamaları ile yada kişinin kendi çabasıyla gerçekleşen kilo kaybı sonrası vücutta belirgin düzeyde sarkmalar ve deformasyonlar gelişir. Bunun sebebi kaybedilmiş olan doku elastikiyeti nedeni ile geri dönüşümsüz hale gelmiş cilt değişiklikleridir.

Post Bariatrik Cerrahi tamda bu aşamada kilosundan kurtulmuş ama yeni vücut şekliyle başka bir sorunla karşılaşan hastaların estetik beklentilerini karşılar. Estetik Cerrahinin amacı normale yakın bir görünüm elde edilmesidir. Vücut şekillendirme cerrahisi yüz, meme, sırt, karın, popo, kol ve bacaklarda gelişen deformiteleri içerir. Tüm bu alanlardan fazlalık dokuların çıkarılması ve sıkılaştırılması bu kapsamdadır.

Pantolon Giydirme Estetiği, aşırı kilo kaybı sonrası gelişen sarkmaların karın ön duvarı ve popo üzerindeki alanlarını sanki bir pantolon giydirirken aşağıdan yukarı çekilen kumaş gibi cildin yukarı çekilmesi ve fazlalık dokunun atılarak vücut kalıbının oturtulması işlemidir. Böylelikle meme ve diz arasında ki geniş alan hem önden hemde arkadan şekillendirilmiş olur. Karın şekillendirme, Yan bacak askılama, Genital askılama, Kasık askılama, Popo askılama, Atılacak dokulardan popo protezi oluşturulması ve poponun volümünün istenen şekilde korunmasının sağlanması, ek olarak lokal yağlanma alanlarının liposakşınla sanki bir hamuru şekillendiriyor gibi şekillendirilmesi işlemidir. Bu anlatılan işlemler bir aşamada yapılabilmektedir.

Cerrahi uygulama alanı üzerine doku yapıştırıcı bantlar yerleştirilerek hastalara vücut korseleri giydirilir. Cerrahi sonrası ilk bir kaç gün için cilt altında kan ve sıvı birikmesini engellemek amacıyla drenler yerleştirilebilir. Cerrahi sonrası uyulması gereken kurallar hastaya söylenerek kullanması gereken ilaçlar hastaya bildirilip doktor kontrolünde cerrahi alanda gelişebilecek enfeksiyon ve yara iyileşme problemleri açısından erken dönemde hasta izlenir. Pozisyonel olarak cerrahi alanının zorlanmamasına bir kaç gün yada hafta dikkat edilmelidir. Hastalar genel olarak dik pozisyonda iken kendilerini geriye doğru aşırı germe hareketlerinden korumalı hafif öne eğik yürümelidir. Uyurken dizlerinin altında bir yastıkla erken dönemde destek sağlaması yararlı olacaktır. Ameliyat sonrası erken dönemde harekete geçmek ve yürümek ayrıca yeteri kadar su içmek olası DVT (bacaklarda kan pıhtısı oluşumu) gelişimi riskini belirgin düzeyde azaltır. Vücut şekillendirme hastalarında ilk gece hastanede kalması hasta konforu ve takibi açısından uygun olacaktır. İşlem herhangi bir pansuman gerektirmez.

Bazı olgularda tek seferde istenilen sonuca ulaşmak mümkün olabilirken bazen ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir. Spor yapan, kilosu sabit hastalar ve cilt elastikiyeti korunmuş hastaların sonuçları genellikle uzun dönemde kalıcı olur. İstenilen sonuca ulaşmak için fazlalık dokunun tamamen uzaklaştırılması gerekir ve izler gizli alanda saklanmaya çalışılsa da, hastanın iz kaygısı olmamalıdır. Aşırı kilo kaybı sonrası geçirilen vücut şekillendirme cerrahileri sonrasında estetik sonucun net olarak elde edilmesi 1 yılı bulabilir. Doktorunuzun talimatlarına uymanız başarıyı getirir.

Cerrahinin zamanlaması önceden planlanmalı ve mümkünse hasta konforu açısından deformiteler kısım kısım ele alınmalıdır. Tüm alanların bir arada şekillendirmeye çalışılması, cerrahi alanın genişliği açısından hastayı zorlayabileceği gibi, cerrahi süreyi de uzatacağından dolayı hasta açısından risk oluşturmaktadır. Aşağıdaki sıralama dikkate alınarak hasta bazlı değerlendirme yapılarak cerrahi planlama yapılır.

1. Karın, popo ve dış bacak bölgesi,

2. Meme dikleştirme, Kol germe, Sırt germe

3. İç bacak germe

4. Yüz germe şeklinde sıralanabilir.

Vücut üzerinde yapılacak kesiler cerrahınız tarafından yarar-zarar ilişkisi önemsenerek belirlenir. Ancak her cerrahi girişimde olduğu gibi bu girişimlerde de bir takım riskler mevuttur. Ameliyat öncesinde Post Bariatrik Cerrahi ile ilgili hastalara okutularak imzalatılan formdaki risk faktörleri (görülme ihtimali çok nadir dahi olsa hastaya belirtilir);

• Kanama ve enfeksiyon

• Yara yerinden akıntı olması

• Yara iyileşme bozukluğu

• Cilt kaybı

• Kan pıhtılaşmasına bağlı derin ven trombozu ve pulmoner emboli

• Genişlemiş ve kabarmış iz

• Ciltte duyu kayıpları

• Anestezi riski

• Fazlalık cilt ve düzensizlikler

Bu riskler ameliyat öncesinde doktorla konuşulmalı tam olarak bilgi sahibi olunmalıdır.

• Sizin estetik cerrahiden beklentileriniz

• Kullandığınız ilaçlar, allerjik durumunuz,

• Son günlerde kullanmakta olduğunuz; ilaçlar, bitkisel ilaçlar, alkol, sigara

• Daha önce geçirilmiş olan cerrahiler

Doktorunuz Genel sağlık durumunuzu değerlendirip risk faktörlerini değerlendirecektir. Vücudunuzda ölçüm ve hesaplamalar yapacaktır. Vücut fotoğraflarınızı çekerek değerlendirmeye alacak, sizinle tedavi seçenekleri hakkında konuşup bilgi verecek ve sonuçlar hakkında genel bilgi vererek risk ve komplikasyon değerlendirmesi yapacaktır.

Doktorunuzun yanına gitmeden önce bir yere sormak istediklerinizi not alarak gidiniz. Size yapılacak olan cerrahi girişimi tam olarak anlamak çok önemlidir. Ameliyat öncesi endişelerinizin olması çok doğal önemli olan doktorunuza güvenerek ve bilgi edinerek bunları gidermenizdir.

Ameliyat öncesinde; Sigara kullanımı en az 2 ay öncesinde bırakılmalı, Aspirin ve ağrı kesiciler, bitkisel ilaçlar kanamayı arttırabileceğinden dolayı uzak durulmalı, Ameliyat yoğun bakım şartları uygun olan iyi bir hastanede yapılmalı Size refakat edecek bir kişi ilk gece için yanınızda hazır olmalı.

Yapılacak işlemlerin kombinasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Ayrıntılı muayene sonrası belirlenebilir.

Bir sonraki adımı
birlikte atalım


tr_TRTurkish